PREPORUKE I SAVJETI

Kako učiniti svoj stan privlačnijim za najam turistima i u nesigurnim vremenima?

Kako učiniti svoj stan privlačnijim za najam turistima i u nesigurnim vremenima?

Autor članka: BURO.

https://www.buro247.hr/lifestyle/ekspert/kako-uciniti-svoj-stan-privlacnijim-za-najam-turistima-i-u-nesigurnim-vremenima.html


Iako ne u punom obujmu, čini se kako će ove godine ipak biti ljetne turističke sezone u Hrvatskoj. Ulijeva to dozu optimizma i snažan je pokretač za ekonomiju, a osim toga povoljno će utjecati prije svega na male poduzetnike, među kojima su i najmodavci stanova i apartmana na obali i destinacijama koje turisti frekventno posjećuju. Sada kada je jasno da je Hrvatska sigurna, ono što je bitno pokazati i potencijalnim gostima koji će odsjedati u vašem smještaju da su i vaše prostorije sigurne te privlačne za bezbrižan boravak u našoj zemlji. Baš smo zato pripremili nekoliko savjeta uz pomoć kojih ćete svoj interijer učiniti atraktivnim za boravak i u ovim nesigurnim vremenima.


Prvi dojam je bitan

Ako iznajmljujete stan ili apartman, gosti će se najprije susresti s ulaznim prostorom i hodnikom. Nastojte da se u njemu nalazi što manje namještaja (pri tome ne mislimo da izbacite vješalicu ili klupicu na koju se može sjesti i skinuti obuću) te da ima dovoljno prostora barem za privremeno odlaganje kovčega i torbi. Ono što je posebno bitno, pobrinite se da goste odmah na ulazu dočekaju gumene rukavice, maske i sredstva za dezinfekciju ruku. Osim što ćete dati na znanje da brinete o čistoći svojeg prostora, pokazat ćete i brigu za njihovo zdravlje.


Kako odabrati pravilan dezinficijens za ruke?

Riječ koju u posljednje vrijeme stalno čujemo, no znamo li točno što znači? Dezinfekcija je skup postupaka za uklanjanje, onesposobljavanje ili uništavanje mikroorganizama (bakterija, virusa, gljivica, pljesni) u mjeri u kojoj oni više nisu sposobni izazivati infekciju, dezinficijens je svaki kemijski spoj ili sredstvo s kojim provodimo dezinfekciju.

Razlikuju se po kemijskom sastavu, načinu djelovanja i aktivnoj tvari, a osim na to treba obratiti i pozornost na koncentraciju aktivne tvari koju sadrže te naravno, prije korištenja, pažljivo pročitati uputstva za uporabu i obavezno se pridržavati preporučenog postupka upotrebe proizvoda. Osim toga, razlikuju se i po učinkovitosti i namjeni - neka su za osobnu higijenu, druga sredstva za čišćenje površina, neka se mogu koristiti u blizini hrane, ostala ne... Također, mogu izazvati i određene nuspojave poput suhe i oštećene kože ruku ili, pak, oštećenja površina.

Dio je nove Labudove linije proizvoda da dezinfekciju i higijenu doma LAB PRO koja je napravljena u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) te sadrži učinkovitu koncentraciju aktivnih tvari za zaštitu od virusa SARS CoV-2 i prevenciju širenja bolesti COVID -19. Dermodez je tekuće sredstvo za brzu i učinkovitu dezinfekciju ruku s dodatkom glicerina koji njeguje kožu ruku i sprečava njeno isušivanje, odnosno umanjuje negativne utjecaje etanola. Biljni glicerol koristan je sastojak u brojnim kozmetičkim proizvodima, zbog svoje sposobnosti da navlači vodu, pa time pomaže nadoknaditi izgubljenu vlagu u koži. U svom sastavu ne sadrži boje, mirise niti alergene.


Obratite pozornost na detalje

Realno, svi znamo da najbolje za savjete za gdje popiti kavu, uzeti smoothie, guštati u ukusnom obroku ili koktelu daju oni koji žive u tom gradu. Pa zato, učinite da se gosti osjećaju maksimalno ugodno i dobrodošlo, ne samo u stanu, već i izvan njega, i budite njihov vodič po gradu. Dajte si truda i složite listu nekih svojih omiljenih mjesta ili preporuka, iz turističke zajednice pokupite prospekte kulturnih događanja i mapu na kojima možete označiti must see lokacije, koje se ne nalaze u turističkim vodičima. Još nisu proveli ni sat vremena u gradu, a već im se sviđa.


Funkcionalnost na prvom mjestu

Znamo, iz IKEA-a ne možete izaći samo s vazom, uvijek se nađe tu i neka svijeća, pa neka zgodna dekoracija koja bi se baš uklopila na klupicu ispod prozora, pa neobična zdjela za voće (iako kolike su šanse da će ona biti puna), okviri, nastavite niz... I mi smo opsjednuti uređenjem interijera i kod sebe stalno nešto nadodajemo (a ništa ne oduzimamo), ali kad je riječ o stanu ili apartmanu za najam najbitnije je da je - funkcionalan. Koliko god želite dati šarm svom prostoru, gostima će više od dizajnerskih figura uz prozor biti bitno da prozor mogu nesmetano otvoriti ili da, recimo, na police mogu odložiti fotoaparat, novčanik i ostale stvari koje im moraju biti pri ruci, a ne da se tamo nalaze raznorazne dekoracije. Ako između gostiju i vi koristite prostor, maknite sve osobne stvari - nitko ne želi gledati fotografije najmodavaca na svojem odmoru. Prostor ne morate lišiti svega, ali razmišljate kao gost. I osim toga, što više stvari imate, to će ih se više morati i čistiti.


Kako pravilno odabrati sredstva za čišćenje prostora koji se često koriste?

Prije svega, nakon što smo naučili da postoje različite aktivne tvari, nije svejedno ni koji se alkohol nalazi unutar proizvoda. Labudovi LAB PRO dezinficijensi na bazi alkohola su ph neutralni i sadrže 70 posto denaturirani etanol, a sirovina se nabavlja od provjerenih proizvođača koji imaju sve potrebne europske registracije i koji su odobreni od strane ECHA (European Chemicals Agency) kao dobavljači aktivnih tvari za dezinficijense. Uz dezinfekcijska, etanol ima i druga svojstva - zbog higroskopskog svojstva privlači vodu čime isušuje kožu i uzrokuje njezino pucanje, a u velikim količinama uništava masni sloj na koži. Ta negativna svojstva su izraženija kod etanola lošije kvalitete pa on ima pojačani agresivni učinak na kožu. Pojedini proizvodi na tržištu, iako navode koncentraciju etanola od 70 %, sadrže tehnički alkohol koji ima veći postotak nečistoća te se prepoznaje po neugodnom, nadražujućem mirisu koji podsjeća na razrjeđivač. Takvi proizvodi djeluju agresivnije na kožu i pojačano je isušuju i oštećuju.

LAB PRO Dezinficijens je pH neutralno i univerzalno sredstvo za brzu dezinfekciju svih površina, a može se koristiti i za tipkovnice te sprave za vježbanje, ali i podove, kuhinju i kupaonu. Nakon upotrebe ovaj proizvod ne treba ispirati. U svom sastavu ne sadrži boje, mirisi niti alergene.


Blistava čistoća

Okej, sad kad su se smjestili, skinuli cipele, vidjeli da ste odličan domaćin, udahnuli svjež zrak, vrijeme je za istraživanje grada, ali ne prije posjeta kupaonici u kojoj se mogu osvježiti. Ako su kao mi, koji prvo prilikom pregledavanja smještajnih kapaciteta na Bookingu ili Airbnbu gledamo razinu čistoće, kupaonica će biti prva prostorija u kojoj će se obaviti temeljita inspekcija, i zato je bitno da je ona blistavo čista (mi primjerice, volimo kad sjajne pločice služe kao ogledalo). Sve keramičke površine temeljito očistite, pripremite dovoljnu količinu sapuna za ruke (jer i dalje vrijedi pravilo pranja ruku od minimalno 30 sekundi) te smjestite čiste i složene ručnike na lako dohvatljivo mjesto.


Kako očistiti kupaonicu po novim standardima čistoće?

Kod korištenja dezinficijensa nemojte se povoditi za idejom "više je bolje" nego "preporučeno je dovoljno'. Svi biocidni pripravci se trebaju koristiti pažljivo i u skladu s preporukama i koncentracijama koje su naznačene na deklaraciji proizvoda. A gotovo svi LAB PRO proizvodi sadrže koncentraciju aktivne tvari preporučenu za suzbijanje virusa Sars-CoV-2. Dezinficijensi se koriste kada postoji sumnja da dolazite u kontakt s kontaminiranom površinom. Svakako je preporučljivo, prije svega, oprati ruke sapunom i vodom, održavati redovitu osobnu higijenu i higijenu prostora, a dezinficijensi se dodatno koriste kada za to postoji opravdana potreba.

LAB PRO UniverzalPlus Koncentrat - Visokokoncentrirano univerzalno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju (2in1), primjenjuje se u razrijeđenom obliku (kao 2-postotna otopina ). Sadrži visoku koncentraciju tenzida, pH-neutralan i iznimno učinkovit u čišćenju masnoća i prljavštine sa svih vrsta površina.

LAB PRO Sanitarije - Tekuće sredstvo za dezinfekciju, čišćenje i higijenu sanitarija uz pojačani učinak sjaja, s raspršivačem. Djeluje antibakterijski. Ne sadrži boje i deklarirane alergene.

LAB PRO SanitarPlus - Tekuće sredstvo za dezinfekciju i čišćenje sanitarija i uklanjanje kamenca. Primjenjuje se direktnim nanošenjem na površinu. Ne sadrži koncentraciju aktivne tvari preporučenu za suzbijanje virusa Sars-CoV-2 , ali je odlično sredstvo za temeljitu i učinkovitu čistoću, higijenu i dezinfekciju svih sanitarnih površina.

LAB PRO SAPUN S DEZINFICIJENSOM - Sadrži kozmetičke boje i tenzide koji su blagi za kožu i sprečavaju isušivanja kože te pH-6 koji je bliži prirodnoj kiselosti kože (pH 5,5). Ne sadrži mirise i alergene.


Sam svoj majstor

S obzirom na to da smo već naglasili da si s dekorom ne možete dati oduška, a bilo bi dobro i da od namještaja imate samo osnovno, ono čime se možete poigrati, a što nikome neće smetati su - zidovi. I pri tome ne govorimo samo o tome da ih natrpate umjetninama ili plakatima, ako se već neko vrijeme bavite najmom, pravo je vrijeme da zidove osvježite i novim premazom boje. Svježe obojeni bijeli zidovi odat će dojam da zaista pazite na svoj interijer i vizualno ga povećati, ali predlažemo i da se poigrate s nijansama sive i plave, koje su ove sezone jako popularne. Osim toga, možete samo jedan od zidova obojiti u jarku boju, time ćete ga naglasiti i imati efektan detalj u prostoru, za kojeg nije trebalo ni puno uloženog truda ni financijskih muka.

pripravaka. I dezinficijensi, pri korištenju, mogu izazvati određene nuspojave – suhu i oštećenu kožu ruku ili pak oštećene površine. Primjerice, dezinficijensi na bazi aktivnog klora (hipoklorita) i vodikovog peroksida mogu izbijeliti ili oštetiti površinu, imaju neugodan, nadražujuć ili agresivan miris i agresivni su za kožu i sluznicu. Proizvodi koji su deklarirani dezinficijensi i sadrže neke od navedenih komponenti se ne preporučuju koristiti za osobnu higijenu ljudi te se treba strogo pridržavati uputa za njihovo korištenje kao i vrste površina za koje su namijenjeni.


Ni svaki dezinficijens na bazi alkohola nije isti

Nije naime svejedno koji je alkohol sirovinska osnova i u kojoj koncentraciji je prisutan u proizvodu. Labudovi LAB PRO dezinficijensi na bazi alkohola su ph neutralni i sadrže 70 % denaturirani etanol, a sirovina se nabavlja od provjerenih proizvođača koji imaju sve potrebne europske registracije i koji su odobreni od strane ECHA (European Chemicals Agency) kao dobavljači aktivnih tvari za dezinficijense. Pojedini proizvodi na tržištu, iako navode koncentraciju etanola od 70 %, sadrže pak tehnički alkohol koji ima veći postotak nečistoća te se prepoznaje po neugodnom, nadražujućem mirisu. Takvi proizvodi djeluju agresivnije na kožu i pojačano je isušuju i oštećuju. LAB PRO Dermodez u svom sastavu uz alkohol provjerenih proizvođača sadrži i glicerin koji pomaže nadoknaditi izgubljenu vlagu u koži i time je čuva i njeguje.


Kada i gdje koristiti dezinficijens i koliko često?

Kod korištenja dezinficijensa nemojte se povoditi za idejom: ‘Više je bolje’ nego ‘Preporučeno je dovoljno’. Svi biocidni pripravci se trebaju koristiti pažljivo i u skladu s preporukama i koncentracijama koje su naznačene na deklaraciji proizvoda. Dezinficijensi se koriste kada postoji sumnja da dolazite u kontakt s kontaminiranom površinom. Svakako je preporučljivo, prije svega, oprati ruke sapunom i vodom, održavati redovitu osobnu higijenu i higijenu prostora, a dezinficijensi se dodatno koriste kada za to postoji opravdana potreba. Kada se LAB PRO dezinficijensi pravilno koriste i nakon što se površine osuše, sigurni su za boravak u tom prostoru i nisu štetni niti iritabilni za djecu, starije ili bolesne osobe, niti za kućne ljubimce.